Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε θετικό έδαφος χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,70% και έκλεισε στις 1.233,81 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,82%, FTSE Mid Cap: +0,21%, Δείκτης Τραπεζών: +1,44%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα EUR 89,0εκ. από EUR 100,4εκ. την Τετάρτη. Αναμένουμε οι επενδυτές να κρατήσουν μια στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης της Moody’s και της αναθεώρησης των δεικτών FTSE Russel σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Moody’s – Αναθεώρηση αξιολόγησης της Ελλάδας σήμερα
  • Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ενός νέου πράσινου φόρου ή εισφοράς
  • Μείωση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο (ΕΛΣΤΑΤ)
  • Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 25μ.β.
  • Το αλουμίνιο μπήκε στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ
  • FTSE Russel τριμηνιαία αναθεώρηση δεικτών σε ισχύ σήμερα
  • Η Eurobank προετοιμάζεται για την εξαγορά του μεριδίου του ΤΧΣ (δημοσιεύματα)
  • Η κοινοπραξία της GE Vernova και της Mytilineos Energy & Metals προτιμητέος προμηθευτής σταθμών μετατροπής HVDC του έργου Eastern Green Link 1
  • Κοινοπραξία της MORE της Motor Oil & της Hochtief στην ηλεκτροκίνηση
  • Η Βόρεια Μακεδονία εγκρίνει την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου από την κοινοπραξία ΔΕΗ/Archirodon
  • Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ ως προτιμητέο επενδυτή για την Αττική Οδό
  • Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ – άνοδος καθαρών κερδών το 1ο εξάμηνο 2023
  • Revoil – Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Moody’s – Αναθεώρηση αξιολόγησης της Ελλάδας σήμερα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s πρόκειται να ανακοινώσει την αναθεώρηση της αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody’s είναι Ba3 με σταθερές προοπτικές, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ενός νέου πράσινου φόρου ή εισφοράς

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου πράσινου φόρου ή εισφοράς για την αντιμετώπιση των πρόσφατων και μελλοντικών φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Μείωση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο (ΕΛΣΤΑΤ) 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο του 2023 παρουσίασε μείωση 14,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο του 2022 ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών είχε σημειώσει ετήσια άνοδο 28,1%. Η μείωση κατά 14,4% σε ετήσια βάση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 29,0% σε ετήσια βάση του επιμέρους δείκτη Ενέργειας, ενώ αντίθετα ο επιμέρους δείκτης για τα Κεφαλαιουχικά Αγαθά ανέβηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,6%

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 25μ.β.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε χθες τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. Επομένως, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Έχουμε ενσωματώσει τις αυξήσεις επιτοκίων στις προβλέψεις μας και τα νέα είναι θετικά για τις τράπεζες.

Το αλουμίνιο μπήκε στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ

Σύμφωνα με το Capital.gr, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση για την ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act), στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και το αλουμίνιο.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

FTSE Russel τριμηνιαία αναθεώρηση δεικτών σε ισχύ σήμερα

Ο FTSE Russel ανακοίνωσε στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του στις αναδυόμενες αγορές Ευρώπης Σεπτεμβρίου 2023, την προσθήκη της Βιοχάλκο στον δείκτη Large cap (από τον δείκτη Mid cap προηγουμένως), την προσθήκη της Cenergy (πρόσφατα επιλέξιμη) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον δείκτη Mid cap, την προσθήκη της Epsilon Net στον δείκτη Small cap και την προσθήκη των Πετρόπουλος, DIMAND και Lavipharm στον δείκτη Micro cap. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σήμερα στο κλείσιμο της αγοράς.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Eurobank προετοιμάζεται για την εξαγορά του μεριδίου του ΤΧΣ (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η Eurobank Holdings θα εκδώσει ομόλογο ύψους EUR 60εκ. που θα καλυφθεί από την θυγατρική της Eurobank σε περίπτωση που το ΤΧΣ αποδεχτεί την προσφορά της. Υπενθυμίζεται ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε το εύρος διακύμανσης της τιμής προσφοράς μεταξύ EUR 1,10 και EUR 1,90 ανά μετοχή, που συνεπάγεται μέγιστο κόστος EUR 99,0εκ.

Η κοινοπραξία της GE Vernova και της Mytilineos Energy & Metals προτιμητέος προμηθευτής σταθμών μετατροπής HVDC του έργου Eastern Green Link 1

Οι διαχειριστές μεταφοράς της Αγγλίας (National Grid) και της Σκωτίας (SP Energy Networks ανακήρυξαν την κοινοπραξία Grid Solutions της GE Vernova και της Mytilineos Energy & Metals ως προτιμητέο προμηθευτή, που θα αναλάβει να προμηθεύσει δύο σταθμούς μετατροπής HVDC, έναν σε κάθε άκρο ενός καλωδίου που θα συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία. Η επιλογή του προτιμητέου προμηθευτή είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο, καθώς προχωρά προς τη φάση κατασκευής του που αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Η σύμβαση ανέρχεται συνολικά σε £2,5 δις.

Κοινοπραξία της MORE της Motor Oil & της Hochtief στην ηλεκτροκίνηση

Σύμφωνα με το Capital.gr, η θυγατρική της της Motor Oil MORE & η Hochtief ίδρυσαν μια κοινοπραξία με ποσοστά 50%/50% με την επωνυμία «Hellenic Fast Charging Services», με στόχο να επενδύσει EUR 3,5εκ. βραχυπρόθεσμα για την ανάπτυξη δικτύου ταχυφόρτιστων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και μέχρι 200 σημεία φόρτισης μακροπρόθεσμα.

Η Βόρεια Μακεδονία εγκρίνει την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου από την κοινοπραξία ΔΕΗ/Archirodon

Σύμφωνα με το Energypress.gr, το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικής μονάδας ισχύος 330 MW στη χώρα, για το οποίο έργο στο διαγωνισμό είχε αναδειχθεί η κοινοπραξία ΔΕΗ/Archirodon.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ ως προτιμητέο επενδυτή για την Αττική Οδό

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ ως προτιμητέο επενδυτή για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η προσφορά της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανέρχονταν σε EUR 3,27δισ.

Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ – άνοδος καθαρών κερδών το 1ο εξάμηνο 2023 

Η Alpha Trust Ανδρομέδα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους EUR 6,0εκ. για το 1ο εξάμηνο του 2023 έναντι ζημιών EUR 3,0εκ. ένα χρόνο πριν. Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) διαμορφώθηκε στα EUR 8,49 ανά μετοχή, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση 18%.

Revoil – Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Revoil θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν μεταξύ άλλων ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 2.191.260 μετοχές ή το 1/10 του καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η ανώτατη τιμή ορίστηκε στα EUR 4,00/μετοχή και η ελάχιστη στο EUR 1,00/μετοχή.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

15/09/23 | Moody’s – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

20/09/23 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΙΟΥΛ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΙΟΥΛ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (2ο τρίμηνο/1ο εξάμηνο 2023)

15/09/23 | Alumil

18/09/23 | BriQ Properties

19/09/23 | Premia Properties

20/09/23 | Cenergy Holdings

21/09/23 | Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Βιοχάλκο

25/09/23 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

26/09/23 | Epsilon Net

27/09/23 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, LAMDA Development

28/09/23 | Attica Bank

29/09/23 | ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Μπλε Κέδρος

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

15/09/23 | LAMDA Development (ΕΓΣ), Revoil (ΕΓΣ)

26/09/23 | Attica Συμμετοχών (ΤΓΣ)

04/10/23 | Βιοκαρπέτ (ΕΓΣ)

06/10/23 | CPI (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

04/10/23 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (EUR 0,0582438822)

02/11/23 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 1,00)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 15-09-2023.pdf