Σχόλιο Αγοράς

To XA κινήθηκε πτωτικά χθες για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 1,91% κλείνοντας στις 1.227,78 μονάδες (FTSE Large Cap: -2,08%, FTSE Mid Cap: -1,30%,  Τραπεζικός δείκτης: -3,35%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 87,0εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 106,3εκ. την Δευτέρα. Αναμένουμε το ΧΑ να στρέψει το βλέμμα στις διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της FED για τα επιτόκια.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Η Ελλάδα αντλεί επιπλέον EUR 200εκ. μέσω επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου
  • Συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα
  • Η ΕΚΤ σκέφτεται να αυξήσει τα υποχρεωτικά ελάχιστα διαθέσιμα (δημοσιεύματα)
  • Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στον τραπεζικό τομέα
  • Η Fitch αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες
  • Η Moody’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες
  • Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών – επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεριδίου του ΤΧΣ (Τύπος)
  • Η κοινοπραξία GE Vernova-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανακηρύχθηκε προτιμώμενος προμηθευτής για έργο μεταφοράς ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Cenergy – Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2023 σήμερα μετά το κλείσιμο

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Η Ελλάδα αντλεί επιπλέον EUR 200εκ. μέσω επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου

Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σήμερα σε δημοπρασία για την επανέκδοση υφιστάμενου 10ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, επιτοκίου 4,25%, με στόχο την άντληση έως και EUR 200 εκατ.

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

 

Συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν θα συναντηθούν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους επτά μήνες.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η ΕΚΤ σκέφτεται να αυξήσει τα υποχρεωτικά ελάχιστα διαθέσιμα (δημοσιεύματα)

Δημοσιεύματα του τύπου (Reuters) αναφέρουν ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι υπέρ της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ -για τα οποία δεν κερδίζουν τόκους- από το 1% των καταθέσεων πελατών σε ένα ποσοστό που θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο 3% ή 4%. Πραγματοποιήσαμε μια άσκηση αυξάνοντας το υποχρεωτικό αποθεματικό στο 4% από το τρέχον 1% και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος στα Κέρδη Ανά Μετοχή είναι ελάχιστος (-4% το 2024ε, -5% το 2025ε), υποθέτοντας στατικούς ισολογισμούς. Επομένως, ο αντίκτυπος θα ήταν ουδέτερος σε μια τέτοια περίπτωση. Είμαστε αγοραστές στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές στα σημερινά επίπεδα μετά το αδικαιολόγητο sell-off.

 

Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στον τραπεζικό τομέα 

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση α) σχεδιάζει να επιτρέψει σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, β) βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ηρακλή ΙΙΙ και γ) ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο συμβατό με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Επανέλαβε επίσης ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Η Fitch αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε “ΒΒ” από “ΒΒ-” και με σταθερές προοπτικές, τη Eurobank Holdings S.A. σε “ΒΒ” από “ΒΒ-” και σταθερές προοπτικές, την Τράπεζα Πειραιώς σε “ΒΒ-” από “Β” και σταθερές προοπτικές και την Alpha Bank σε “ΒΒ-” από “Β+” και σταθερές προοπτικές. Τα νέα είναι θετικά για τις τράπεζες, καθώς οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης αναμένεται να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης των νέων εκδόσεων.

 

Η Moody’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s αναβάθμισε την Alpha Bank BCA σε “ba3” από “b1” και θετικές προοπτικές, τη Eurobank BCA σε “ba2” από “b1” και θετικές προοπτικές, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος BCA σε “ba2” από “b1” και θετικές προοπτικές, καθώς και την Τράπεζα Πειραιώς BCA σε “ba3” από “b2” και θετικές προοπτικές. Τα νέα είναι θετικά για τις τράπεζες, καθώς οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης αναμένεται να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης των νέων εκδόσεων.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών – επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεριδίου του ΤΧΣ (Τύπος)  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών έλαβε πρόταση από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση του ποσοστού του ΤΧΣ (8,99% ή 211.166.880 κοινές μετοχές).

 

Η κοινοπραξία GE Vernova-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανακηρύχθηκε προτιμώμενος προμηθευτής για έργο μεταφοράς ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε ότι η σύμπραξή της με την GE Vernova, έχει ανακηρυχθεί προτιμώμενος προμηθευτής για ένα δίκτυο σταθμών μετατροπής HVDC για ένα έργο μεταφοράς ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Cenergy – Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2023 σήμερα μετά το κλείσιμο

Η Cenergy Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της για το 1ο εξάμηνο του 2023 σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για αύριο στις 15:00 τοπική ώρα. Αναμένουμε τις πωλήσεις του ομίλου αυξημένες κατά 19,8% σε ετήσια βάση στα EUR 789εκ., το EBITDA προσ. (δηλ. εξαιρουμένης της επίπτωσης των μετάλλων και των εκτάκτων) στα EUR 89,6εκ., πάνω κατά 73,6% σε ετήσια βάση, ενώ υπολογίζοντας αποσβέσεις στα EUR 15εκ., αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα EUR 33εκ. και πραγματικό φορολογικό συντελεστή 22%, αναμένουμε τα καθαρά κέρδη να αυξηθούν κατά 75% σε ετήσια βάση στα EUR 32,2εκ.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

20/09/23 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΙΟΥΛ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΙΟΥΛ

28/09/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΙΟΥΝ

29/09/23 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΑΥΓ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΙΟΥΛ

20/10/23 | Standard & Poor’s – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (2ο τρίμηνο/1ο εξάμηνο 2023)

20/09/23 | Cenergy Holdings

21/09/23 | Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Ευρωσύμβουλοι

25/09/23 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

26/09/23 | Epsilon Net

27/09/23 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, LAMDA Development, ΟΛΠ

28/09/23 | Attica Bank

29/09/23 | ΕΥΔΑΠ, Μπλε Κέδρος, Trastor ΑΕΕΑΠ, ΕΥΑΘ, Space Hellas, Βιοκαρπέτ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

26/09/23 | Attica Συμμετοχών (ΤΓΣ)

04/10/23 | Βιοκαρπέτ (ΕΓΣ)

06/10/23 | CPI (ΕΓΣ)

11/10/23 | Μότορ Οϊλ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

04/10/23 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (EUR 0,0582438822)

13/10/23 | ΕΛΒΕ (EUR 0,40)

02/11/23 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 1,00)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 20-09-2023.pdf