Ελλάδα

 

Στον τομέα της οικονομίας X.A.

Στις 1.230,74 ο ΔΤΡ με μικρές απώλειες 0,65% στην εβδομάδα αλλά με διψήφια άνοδο -15,93%- από την αρχή του έτους. Στο 5,93% η μεταβολή για τον EuroStoxx Banks στις 127,42 μονάδες. Μεταβολή του ΔΤΡ τριπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια, που προοιωνίζεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για το εγχώριο banking. Στα 4,05 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με θετικό πρόσημο 1,61% στην εβδομάδα και 26,56% από την αρχή του έτους. Στους κωδικούς των μετόχων/συμμετεχόντων στο placement, με «βαρύτερη» στάθμιση σε 82% (από 55%) από την συνεδρίαση της Τρίτης ο τίτλος της Πειραιώς είναι από τους σηματωρούς των ημερών. Ζητούμενη η επανεισροή στην υποκείμενη αγορά-έστω μικρού- μέρους των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν για το 27%, και «απεγκλωβίστηκαν» από την διαδικασία εγγραφών. Συνδυαστικά με το Τ+2, και τα Συμβόλαια στον τίτλο (discount 1,46% για 10.640 Συμβόλαια). Στα 1,719 με οριακή εβδομαδιαία διόρθωση η μετοχή της Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%, στα 1,911 με οριακή θετική μεταβολή της Eurobank και με απώλειες 2,72% στα 7,014 της Εθνικής. Την Τρίτη (12/3) η διοίκηση της ΕΤΕ θα ανακοινώσει τα μεγέθη 2023, όπως και την πρόθεση της για χρηματική διανομή. Την ίδια μέρα θα γίνουν γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα των Autohellas (13,46 ευρώ) και Trade Estates (1,69 ευρώ). Την Τετάρτη σειρά έχουν ΤΙΤΑΝ (26,50 ευρώ), ΟΠΑΠ (17,05 ευρώ) δύο βαριά χαρτιά με στάθμιση στους ΓΔ, FTSE 25. Στις συμπράξεις που φέρνουν στις ΑΠΕ τα αυξημένα ρίσκα, αναφέρεται ο Δημήτρης Αβαρλής και με θετική μεταβολή 8,65% στα 15,58 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με 4,85% στα 17,30 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές ο όμιλος συγκέντρωσε την προσοχή των επενδυτών. Η επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τα ΗΑΕ (Αμπου Ντάμπι) συνέβαλε στην συντήρηση της μόχλευσης στον κλάδο. Μεσημέρι Παρασκευής (15/3) λήγει η 3πλή σειρά Μαρτίου (πρώτο triple witching 2024), απόγευμα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell και βράδυ η αξιολόγηση από τη Moody’s, με την κοινότητα να προεξοφλεί την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο/ισχυρότερο οίκο, το μόνο που έχει τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα.

Οι Απόκριες φέτος, ήρθαν με… καθυστέρηση και Ανοιξιάτικο καιρό, γι’ αυτό οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου 2024, στην Ελληνική και την Κυπριακή αγορά, εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Στην Ρουμανική και Βουλγαρική αγορά, οι πωλήσεις παρουσιάζουν διψήφιο ρυθμό αύξησης, γνωστοποιεί η JumboΜΠΕΛΑ 0,00% σε ανακοίνωσή της. Ήδη τα στοιχεία από τις πωλήσεις του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν αλλάζουν συνήθειες και επιμένουν να επιλέγουν την άριστη σχέση τιμής-ποιότητας που προσφέρουν τα καταστήματα του Ομίλου JumboΜΠΕΛΑ 0,00%. Η διοίκηση διατηρεί εν ισχύ τις εκτιμήσεις της για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, της τάξης +8% έως +10%. Οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατά τον Φεβρουάριο 2024 εμφανίζονται μειωμένες κατά -3% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα κυρίως λόγω της έντονης εποχικότητας των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο όπου ο εορτασμός των Αποκριών φέτος είναι στις 17 Μαρτίου (26 Φεβρουαρίου πέρυσι). Συνολικά, στους δύο πρώτους μήνες του 2024, οι πωλήσεις του Ομίλου, ήταν αμετάβλητες. Ο Όμιλος JUMBO συνεχίζει την πελατοκεντρική του στρατηγική επιλέγοντας να απορρίπτει την προμήθεια προϊόντων των οποίων οι τιμές αυξάνονται παράλογα εξαιτίας συγκυριακών παραγόντων. O Όμιλος JUMBO επιμένει να διατηρεί τις τιμές των προϊόντων, σε επίπεδα συμβατά με την εξέλιξη των εισοδημάτων των καταναλωτών και ευελπιστεί ότι το Ραμαζάνι θα φέρει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπληρώνει. Τον Φεβρουάριο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν μείωση κατά -8% περίπου καθώς πέρυσι ο Φεβρουάριος περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών. Συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν μείωση κατά -3% περίπου σε σχέση με το 2023. Όπως έχει ανακοινωθεί, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 Ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής της έκτακτης χρηματικής διανομής έχει οριστεί η Τρίτη 19.03.2024.

 

 

Διεθνείς Αγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές για την έναρξη της νέας εβδομάδας συναλλαγών, μετά την πτώση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη οριακά ενώ το Μιλάνο 0,8%. Οι μετοχές της Ιαπωνίας ηγήθηκαν των απωλειών στις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αφού η χώρα απέτρεψε μια τεχνική ύφεση, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τους αριθμούς πληθωρισμού της Κίνας. Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Στο μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων, η ραγδαία αύξηση των δεξιών πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη έφτασε στην Πορτογαλία την Κυριακή, καθώς το κόμμα Chega ενίσχυσε τη στήριξή του και τετραπλασίασε τις έδρες του στο κοινοβούλιο. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στις πρόωρες εκλογές, η κεντροδεξιά συμμαχία AD πήρε τις περισσότερες έδρες , αλλά υπολείπεται της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – νίκησε τους Σοσιαλιστές, των οποίων το ποσοστό κατέρρευσε. Αλλά η ακροδεξιά Chega τράβηξε μεγάλο μέρος των φώτων της δημοσιότητας με ένα ισχυρό αποτέλεσμα που έφερε την τρίτη θέση. Μόλις πριν από δύο χρόνια είχε κερδίσει 12 έδρες στο κοινοβούλιο. Τώρα, έχει σχεδόν 50 έδρες.

 

 

Η.Π.Α

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 275.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο από 229.000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 200.000. Η αρχική μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν 353.000 και αναθεωρήθηκε χαμηλότερα. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητο στο 3,7%. «Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν όποιο μήνυμα θέλουν από τη σημερινή έκθεση» τόνισε στο CNBC ο Τζορτζ Ματέγιο, επικεφαλής επενδύσεων στην KeyBank. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα στοιχεία είναι περισσότερο θετικά και θα προσφέρουν αυτοπεποίθηση στη Fed ότι μια ήπια προσαρμογή των επιτοκίων είναι κατάλληλη» πρόσθεσε. Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,18% ή 68 μονάδες στις 38.723, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,65% στις 5.123 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,16% στις 16.085 μονάδες. Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,2%) και 3M Co (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-3,8%) και Boeing (-1,4%). Επιπλέον η μετοχή της Nvidia «βούλιαξε» 5,5%. Παρά την πτώση η μετοχή κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη πάνω από 7%, διευρύνοντας ένα ράλι που έχει προσθέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης το τελευταίο έτος. Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,09% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,48%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1,2% στα 77,95 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 2.180 δολ./oz, πιάνοντας για άλλη μια μέρα, νέο ιστορικό υψηλό. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0943 δολ.

 

 

 

 

ΑΣΙΑ

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις ιαπωνικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις και τον Nikkei να διολισθαίνει κάτω από τις 39.000 μονάδες, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για το ΑΕΠ της χώρας. Τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας επεκτάθηκε κατά 0,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι, με την χώρα να αποτρέπει την τεχνική ύφεση. Σημειώνεται πως ρεπορτάζ του Reuters κάνει λόγο για αυξανόμενο αριθμό υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας που καλοβλέπουν την ιδέα του τερματισμού των αρνητικών επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Εν τω μεταξύ, η Κίνα κατέγραψε τον πρώτο μήνα πληθωρισμού μετά από τέσσερις μήνες αποπληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας να σκαρφαλώνει 0,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,1% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κάνει βουτιά 2,8% στις 38.586 μονάδες. Πτώση 1,82% για τον ASX στις 7.704 μονάδες και 0,62% για τον Kospi στις 2.662 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng σημειώνει κέρδη 1,4% στις 16.584 μονάδες και ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,13% στις 3.050 μονάδες.

 

 

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας σήμερα Δευτέρα, λόγω της ανησυχίας για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος γύρω από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία περιόρισε την πτώση. Το αμερικανικό αργό χάνει 30 σεντς, στα 77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με παρόμοια πτώση βρίσκεται στα $81. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να σημειώνει πτώση 1,8% και το WTI 2,5%. “Οι ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα υπερίσχυσαν της παράτασης των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+”, δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities, προσθέτοντας ότι τα μικτά σημάδια από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ώθησαν ορισμένους traders να προσαρμόσουν τις θέσεις τους. Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν ασθενέστερες από τους προηγούμενους μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.

 

 

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ 

Το δολάριο σημείωσε άνοδο στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές της Παρασκευής, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης εβδομαδιαίας πτώσης, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ενώ το ευρώ υποχώρησε από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. O δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων, διαπραγματεύεται λίγο υψηλότερα, στα 102,75, ενώ βρίσκεται σε πορεία για εβδομαδιαία απώλεια περίπου 1%, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών. Το ευρώ διατηρείται στο 1,093 δολάριο και η στερλίνα ενισχύεται ελαφρώς (κατά 0,2%), στο $1,282.

 

 

 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Rating 10Y Bond Bank Spread vs Spread vs
Country S&P Yield Rate Bund T-Note Bank Rate
Switzerland AAA 0.678% 1.75% -159.4 bp -339.1 bp -107.2 bp
Japan A+ 0.753% -0.10% -151.9 bp -331.6 bp 85.3 bp
Taiwan AA+ 1.195% 1.88% -107.7 bp -287.4 bp -68.5 bp
Sweden AAA 2.243% 4.00% -2.9 bp -182.6 bp -175.7 bp
Germany AAA 2.272% 4.50% 0.0 bp -179.7 bp -222.8 bp
China A+ 2.295% 3.45% 2.3 bp -177.4 bp -115.5 bp
Vietnam BB+ 2.511% 4.50% 23.9 bp -155.8 bp -198.9 bp
Netherlands AAA 2.534% 4.50% 26.2 bp -153.5 bp -196.6 bp
Ireland AA 2.661% 4.50% 38.9 bp -140.8 bp -183.9 bp
France AA 2.725% 4.50% 45.3 bp -134.4 bp -177.5 bp
Finland AA+ 2.727% 4.50% 45.5 bp -134.2 bp -177.3 bp
Austria AA+ 2.760% 4.50% 48.8 bp -130.9 bp -174.0 bp
Belgium AA 2.815% 4.50% 54.3 bp -125.4 bp -168.5 bp
Slovenia AA- 2.912% 4.50% 64.0 bp -115.7 bp -158.8 bp
Portugal A- 2.946% 4.50% 67.4 bp -112.3 bp -155.4 bp
Greece BBB- 3.196% 4.50% 92.4 bp -87.3 bp -130.4 bp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή  οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εβδομαδιαία Ενημέρωση 04-03-2024 – 11-03-2024 .pdf