Ελλάδα

Στον τομέα της οικονομίας X.A.

Με μικρές απώλειες η τελευταία εβδομάδα για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά, ανάλογες στο Χρηματιστήριο Αθηνών βάζοντας τέρμα σε σερί 4 εβδομάδων με θετικό πρόσημο, άνοδο για τον Γενικό Δείκτη κοντά σε υψηλά-σχεδόν- 14ετίας. Στις 1.477,69 μονάδες ο ΓΔ διορθώνοντας 0,86% στην εβδομάδα, διατηρώντας όμως θετική μεταβολή 2,96% στο μήνα και συνολικά 14,27% από την αρχή έτους. Στις 1.304,46 ο ΔΤΡ διορθώνοντας 1,43% έναντι 1,12% του FTSE25, περίπου ισόποσα, απόρροια της μερικής κατοχύρωσης θέσεων τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς. Εβδομάδα, η τελευταία, που χαρακτηρίστηκε κυρίως από την αύξηση της αξίας συναλλαγών/μέσω προσυμφωνημένων εντολών- αλλά μειώθηκε σε “καθαρή αξία” (αφαιρούμενου κυρίως του placement της Mytilineos), την διαφοροποίηση μετοχών με γνώμονα την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μηνου συνδυαστικά με διεργασίες σε επιχειρηματικό πεδίο- και φυσικά την διάθεση του 5,04% του μ.κ της 6ης μεγαλύτερης-βάσει αποτίμησης- εισηγμένης του ΧΑ. Εβδομάδα περισσότερο μετοχών και όχι τόσο συνολικότερης αγοράς, διακριτό το stock picking όπως αποτυπώθηκε στη μεγαλύτερηή μικρότερη απόδοση συγκεκριμένων χαρτιών. Ειδικότερα, για την Viohalco το 5,97% στα 6,57 ευρώ, ήταν η ισχυρότερη θετική μεταβολή στην εβδομάδα. Ακολούθησαν ΤΙΤΑΝ Cement International με 3,92% στα 31,80 ευρώ, όπως και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,66 (1,59%), Motor Oil (28), HelleniQ Energy (8,58), Cenergy Holdings (8,58), Coca Cola HBC (32,40), Lamda Development (6,75), Jumbo (27,32) που διαφοροποιήθηκαν θετικά (πάντα στην εβδομάδα). Βραχυπρόθεσμα, το stock picking, το πιθανότερο να συνεχιστεί-έως την Παρασκευή- η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI– συνδυαστικά με την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή, τα οικονομικά μεγέθη και οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις θα είναι κυρίαρχα.  Αύριο το απόγευμα η διοίκηση της ΕΧΑΕΕΧΑΕ 0,00% παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 3μηνου. Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings. Στα 28 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με την κοινότητα να εστιάζει στην διαδικασία απόκτησης της ΗΛΕΚΤΩΡ. Στα 15,08 του ΟΠΑΠ- από τις μόλις 6 των 25 του δείκτη, με θετικό πρόσημο την Παρασκευή, ενδεχομένως να “χρωστά” ανοδική κίνηση πάνω από τα 15,20 ευρώ. Στα 8,81 ευρώ ο τίτλος της Cenergy Holdings- με την αποτίμηση στα 1,675 δισ πολύ δύσκολα η διοίκηση θα προχωρούσε στο πολυαναμενόμενο placement, και μάλιστα σε συγκυρία που επικεντρώνεται στην εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ. Τετάρτη ξεκινούν οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά της ΑΕΕΑΠ, ολοκληρώνονται την Παρασκευή, στην Κύρια Αγορά η είσοδος της εταιρείας.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα

Πωλήσεις και ανάλογη αύξηση καθαρής κερδοφορίας αυξημένες κατά 8%-10% διατηρεί για το 2024 ο όμιλος της JumboΜΠΕΛΑ 0,00%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Α. Βακάκη, ο οποίος στο περιθώριο της χθεισινής τακτικής γ.σ. επανέλαβε ότι παραμένει συντηρητικός εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η εταιρεία από το αυξημένο μεταφορικό κόστος. Αν και επιφυλάχθηκε να αναθεωρήσει εκτιμήσεις μετά τον Ιούνιο, παραδεχόμενος πως έως σήμερα οι πωλήσεις και στις 4 αγορές δραστηριότητας συνεχίζουν να είναι ισχυρές, ο ίδιος επανέλαβε πως η διατήρηση της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα (εξαιτίας του πολέμου στη Μ. Ανατολή) αλλά και σειρά παραγόντων κόστους (από τον πληθωρισμό έως τα ασφάλιστρα) δημιουργούν συνθήκες ανησυχίας. Ειδικότερα στην Κύπρο, που είναι πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και επωμίζεται επιπτώσεις στην τουριστική της κίνηση, επιταχύνεται η ανάπτυξη του νέου καταστήματος Jumbο στη Λευκωσία, ώστε να ανοίξει πριν από τον Σεπτέμβριο. Στη Ρουμανία αναμένεται η προσθήκη δύο καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους σε Τιμισοάρα και Βουκουρέστι. Πρόκειται για αγορά διπλάσια σε μέγεθος από την Ελλάδα και επομένως η Jumbο έχει προοπτικές να κερδίσει μερίδιο, γι’ αυτό και επεκτείνει σταθερά το δίκτυό της με 2-3 καταστήματα ανά έτος. Στο Ισραήλ, όπου ο όμιλος διατηρεί συμφωνία franchise, o κ. Βακάκης ανέφερε πως ενάντια στις συνθήκες ο συνεργάτης Fox Group αναμένεται να δημιουργήσει δεύτερο κατάστημα με προϊόντα Jumbο. Στο πλαίσιο των συντηρητικών προβλέψεων, ο κ. Βακάκης προανήγγειλε επίσης πως προτίθεται να διατηρήσει κεφάλαια από το ισχυρό ταμείο του ομίλου, ως κάλυψη μελλοντικών κινδύνων, παρά να πληρώσει αυξημένα ασφάλιστρα. Σημείωσε πως σήμερα οι νέες ασφαλιστικές καλύψεις απαιτούν αυξήσεις έως και 25%.

 

 

Διεθνείς Αγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένες κινήσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι traders αναζητούν κατεύθυνση σε μια μέρα που θα είναι μάλλον ήσυχη για τις αγορές. Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη οριακά θετικά όπως και το Μιλάνο. Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές λόγω τραπεζικής αργίας. Kλειστή και η Wall λόγω Memorial Day. Την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησαν για άλλη μια φορά οι εικασίες σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο. Μια σειρά από ισχυρές ανακοινώσεις οικονομικών και εργασιακών στοιχείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε την Goldman Sachs να μεταθέσει την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο. Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει θέματα όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία. Δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις κερδών ή δεδομένων τη Δευτέρα. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Μάιο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Στην πολιτική επικαιρότητα, με συντριπτική διαφορά κέρδισε δεύτερη πενταετία ο Πρόεδρος της Λιθουανίας.
Οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και τη σκληρή γραμμή του Γκιτάνας Ναουσέντα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Στην περιοχή ΑσίαςΕιρηνικού, οι αγορές σημείωσαν άνοδο καθώς τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα αυξήθηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

 

 Η.Π.Α

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα επιτόκια. «Η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, οι οποίοι μετέθεσαν για αργότερα την αρχική πρόβλεψη ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική. Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,01% ή 3 μονάδες στις 39.069, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,70% στις 5.304 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,1% στις 16.920 μονάδες. Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,9%) και JP Morgan (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce (-2,5%) και Johnson & Johnson (-1,8%). Στο μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών -που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές- κινήθηκαν υψηλότερα τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,7% μετά από άνοδο 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5%. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδος των παραγγελιών. Στις αγορές εμπορευμάτων, ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 1,2% στα 82,38 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 77,94 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 2.337 δολ./oz. Παράλληλα, μικτή τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,47% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,95%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0853 δολ.

 

 

 

ΑΣΙΑ

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα, τα οποία αυξήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα θα βρίσκονται οικονομικά στοιχεία από Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Κίνα θα δημοσιεύσει την επίσημη μέτρηση του PMI, ενώ η Ινδία θα δημοσιεύσει τους αριθμούς του ΑΕΠ της για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Η Αυστραλία θα ανακοινώσει επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της για τον Απρίλιο την Τετάρτη. ΗΠΑ και ΕΕ θα ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,4%, κατά 0,2% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 38.719 μονάδες, κατά 0,37% ο Shanghai Composite στις 3.100 μονάδες, κατά 0,3% ο Hang Seng στις 18.665 μονάδες, κατά 0,53% ο Kospi στις 2.701 μονάδες και κατά 0,84% ο ASX στις 7.792 μονάδες.

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Υψηλότερα κινήθηκε την Παρασκευή το αργό πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριών μηνών, αλλά οδεύει σε εβδομαδιαίες απώλειες.  Η τιμή του συμβολαίου της πετρελαίου Brent υποχώρησε στα 80,65 δολάρια το βαρέλι κατά τις πρωϊνές ώρες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου.  Ωστόσο, το συμβόλαιο γύρισε σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε στα 81,8 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,59%.  Για την εβδομάδα κατέγραψε πτώση 2,5%.

 

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Το δολάριο κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και ενάμιση μήνα, υποβοηθούμενο από τους ισχυρούς οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ και τον “hawkish” τόνο στα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το δολάριο Αυστραλίας σημειώνει πτώση 1,3% στα 0,6605 δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι στιγμής και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας είναι περίπου 0,6% πιο αδύναμο στα 0,6098 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,082 δολάριο, σημειώνοντας πτώση 0,5% για την εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Rating 10Y Bond Bank Spread vs Spread vs
Country S&P Yield Rate Bund T-Note Bank Rate
Switzerland AAA 0.760% 1.50% -182.2 bp -369.1 bp -74.0 bp
Japan A+ 1.000% 0.10% -158.2 bp -345.1 bp 90.0 bp
Taiwan AA+ 1.585% 2.00% -99.7 bp -286.6 bp -41.5 bp
China A+ 2.325% 3.45% -25.7 bp -212.6 bp -112.5 bp
Sweden AAA 2.415% 3.75% -16.7 bp -203.6 bp -133.5 bp
Germany AAA 2.582% 4.50% 0.0 bp -186.9 bp -191.8 bp
Denmark AAA 2.589% 3.60% 0.7 bp -186.2 bp -101.1 bp
Thailand BBB+ 2.829% 2.50% 24.7 bp -162.2 bp 32.9 bp
Netherlands AAA 2.874% 4.50% 29.2 bp -157.7 bp -162.6 bp
Vietnam BB+ 2.939% 4.50% 35.7 bp -151.2 bp -156.1 bp
Ireland AA 2.971% 4.50% 38.9 bp -148.0 bp -152.9 bp
Finland AA+ 3.024% 4.50% 44.2 bp -142.7 bp -147.6 bp
Austria AA+ 3.061% 4.50% 47.9 bp -139.0 bp -143.9 bp
France AA 3.071% 4.50% 48.9 bp -138.0 bp -142.9 bp
Belgium AA 3.101% 4.50% 51.9 bp -135.0 bp -139.9 bp
Slovenia AA- 3.131% 4.50% 54.9 bp -132.0 bp -136.9 bp
Croatia BBB+ 3.215% 4.50% 63.3 bp -123.6 bp -128.5 bp
Portugal A- 3.219% 4.50% 63.7 bp -123.2 bp -128.1 bp
Greece BBB- 3.590% 4.50% 100.8 bp -86.1 bp -91.0 bp

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή  οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εβδομαδιαία Ενημέρωση 20-05-2024 – 27-05-2024