Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε αρνητικό έδαφος χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,16% και έκλεισε στις 1.439,91 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,24%, FTSE Mid Cap: -0,50%, Δείκτης Τραπεζών: -0,28%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 121,6εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 142,3εκ. την Τετάρτη. Σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Optima Bank στο επίκεντρο της προσοχής.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Η Fitch Ratings ανακοινώσει την αναθεωρημένη αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς
  • Αμετάβλητη στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
  • Μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία το Απρίλιο (ΕΛΣΤΑΤ)
  • Η Optima bank και το ΔΑΑ θα συμπεριληφθούν στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI σήμερα
  • Κύρια σημεία της τηλεδιάσκεψης του ΟΠΑΠ
  • Κύρια σημεία της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024 της Cenergy Holdings
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024
  • Σήμερα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 της Intralot
  • Λήγει σήμερα η περίοδος δημόσιας προσφοράς της Noval Property
  • Σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να εγκρίνει την επιστροφή κεφαλαίου EUR 0,50/μετοχή
  • Profile – Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα
  • Φουρλής – Τακτική Γενική Συνέλευση στις 21 Ιουνίου

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Η Fitch Ratings ανακοινώσει την αναθεωρημένη αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings πρόκειται να ανακοινώσει την αναθεώρηση της αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘BBB-‘, με σταθερές προοπτικές, αναμένοντας ότι την αναλογία χρέους γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ να παραμείνει σε έντονα πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Αμετάβλητη στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% τον Απρίλιο του 2024, στο ίδιο επίπεδο με το αναθεωρημένο προς τα πάνω 10,8% τον Μάρτιο του 2024 και χαμηλότερα έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 11,5% τον Απρίλιο του 2023. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 521.295 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 3,9% σε ετήσια βάση και αύξηση κατά 1,2% σε μηνιαία βάση.

 

Μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία το Απρίλιο (ΕΛΣΤΑΤ)

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 1,0% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2024, λόγω της μείωσης στα Ενεργειακά Αγαθά (-3,8% σε ετήσια βάση), ενώ υψηλότερες τιμές παραγωγού μετρήθηκαν στα Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά (+5,6% σε ετήσια βάση). Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 7,4%.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

 

Η Optima bank και το ΔΑΑ θα συμπεριληφθούν στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI σήμερα

Οι αλλαγές στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεικτών του MSCI θα ισχύσουν από σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η Optima bank και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα συμπεριληφθούν στον δείκτη Small Cap, ενώ δεν έγιναν αλλαγές στον MSCI Greece Standard.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Κύρια σημεία της τηλεδιάσκεψης του ΟΠΑΠ

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η διοίκηση δήλωσε: α) το Eurojackpot ξεκίνησε δυναμικά και ελπιδοφόρα, οδηγώντας σε 42% αυξημένη συνεισφορά GGR των παιχνιδιών που βασίζονται σε κληρώσεις, β) το GGR του Λόττο και του Τζόκερ αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την περίοδο πριν την ανανέωση, γ) ο ΟΠΑΠ εμπλούτισε το online αθλητικό στοίχημα με νέα στοιχεία και λειτουργίες και ένα νέο πρόγραμμα ανταμοιβών για την περαιτέρω αύξηση του στοιχηματισμού για το Euro 2024 δ) το online είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης του ΟΠΑΠ ε) η αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας οφείλεται στην αύξηση του προσωπικού, τα έξοδα τερματισμού από τις ιπποδρομίες και την αύξηση των μισθών στ) το αρχικό σχέδιο της επαναγοράς είναι η ακύρωση των μετοχών (το 61% της επαναγοράς έχει ολοκληρωθεί) ζ) η διοίκηση αναμένει θετικό αντίκτυπο από το κύπελλο Euro 2024.

 

Κύρια σημεία της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024 της Cenergy Holdings

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της Cenergy δήλωσε ότι α) αναμένει άλλη μια ισχυρή χρονιά για την εταιρεία, με το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα, β) η εταιρεία έχει εντοπίσει κατάλληλο οικόπεδο στο οποίο θα αναπτύξει το νέο εργοστάσιο καλωδίων, μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, γ) η διοίκηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας για την μονάδα στις ΗΠΑ, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για την κεφαλαιακή διάρθρωση της θυγατρικής στις ΗΠΑ δεν έχουν ληφθεί ακόμη, δ) η μονάδα του Ελαιώνα (πρώην Πετζετάκις) είναι ήδη λειτουργική για καλώδια χαμηλής τάσης, ε) η εταιρεία θα αυξήσει τη λειτουργική δυναμικότητα για καλώδια μέσης τάσης στο εργοστάσιο της Θήβας και στ) η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της δυναμικότητας των καλωδίων διασύνδεσης στο εργοστάσιο της Κορίνθου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2025.

 

ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε για το 1ο τρίμηνο του 2024 κύκλο εργασιών ομίλου ύψους EUR 747,3εκ., μειωμένο κατά 8,8% σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της ομαλοποίησης των τιμών ενέργειας και κατά συνέπεια των εσόδων από τον ενεργειακό τομέα), προσαρμοσμένο EBITDA ύψους EUR 148,3εκ., αυξημένο κατά 19,9% σε ετήσια βάση, με τους τομείς κατασκευών/παραχωρήσεων/ΑΠΕ/ενέργειας να συνεισφέρουν EUR 32,2εκ./EUR 38,2εκ./EUR 62,2εκ./EUR 19,5εκ. αντίστοιχα, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε EUR 34,8εκ., αυξημένα κατά 34,8% σε ετήσια βάση. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου παρέμεινε υψηλό στα EUR 5,0δισ., μειωμένο κατά EUR 300εκ. από την αρχή του έτους, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε ετήσια βάση, παρά την επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 σε EUR 1.593εκ., μειωμένος κατά EUR 12εκ. από την αρχή του έτους. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα προτείνει στην επικείμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουνίου τη διανομή επιστροφής κεφαλαίου ύψους EUR 0,25/μετοχή (ημερομηνία αποκοπής: 28 Αυγούστου, μερισματική απόδοση: 1,5%), πάνω κατά 25% σε ετήσια βάση.

 

Σήμερα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 της Intralot  

Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 24 σήμερα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ. Η διοίκηση της εταιρείας θα διοργανώσει τηλεδιάσκεψη στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε χθες στη Τακτική Γ.Σ. ότι η εταιρεία διεκδικεί νέα συμβόλαια στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024, καθώς και ότι εξετάζει όλες τις επιλογές σχετικά με την πιθανή εισαγωγή της Intralot Inc στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Δήλωσε επίσης ότι η Intracom Holdings ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την συμμετοχή της 7,14% στην εταιρεία. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Inc ανέφερε ότι η εταιρεία έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει 3-4 νέα συμβόλαια το 2024 που θα αποφέρουν EBITDA EUR 12-15εκ. ετησίως και ανά συμβόλαιο. Τέλος, η απομόχλευση θα συνεχιστεί το 2024, καθώς η εταιρεία θα αποπληρώσει δόσεις 15,0εκ. δολαρίων και 5,0εκ. ευρώ αντίστοιχα. Είμαστε θετικοί για τη μετοχή.

 

Λήγει σήμερα η περίοδος δημόσιας προσφοράς της Noval Property

Η περίοδος δημόσιας προσφοράς της Noval Property για την εισαγωγή της στο ΧΑ λήγει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Noval Property, θυγατρική του Ομίλου Βιοχάλκο, προχωρά σε Αρχική Δημόσια Προσφορά ύψους EUR 43,5εκ., με στόχο τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ύψους EUR 340εκ. το 2024-30ε. Το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε EUR 2,60-2,82/μετοχή, που συνεπάγεται έκπτωση 34,7%-29,1% σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) που είναι EUR 3,98/μετοχή, προσφέροντας ένα ελκυστικό σημείο εισόδου σε μια ισορροπημένη ΑΕΕΑΠ/αναπτυξιακή εταιρεία, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι εγχώριες εισηγμένες ομοειδείς εταιρείες διαπραγματεύονται σήμερα με μέση έκπτωση 16,7% ή 26,7% εξαιρουμένης της Prodea. Τέλος, η έναρξη διαπραγμάτευσης όλων των μετοχών της Noval Property στο ΧΑ αναμένεται στις 5 Ιουνίου.

 

Σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να εγκρίνει την επιστροφή κεφαλαίου EUR 0,50/μετοχή

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πραγματοποιήσει σήμερα την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της για να εγκρίνει μεταξύ άλλων τη διανομή επιστροφής κεφαλαίου ύψους EUR 0,50/μετοχή (απόδοση: 20%).

 

Profile – Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων πραγματοποιείται σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

 

Φουρλής – Τακτική Γενική Συνέλευση στις 21 Ιουνίου

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της στις 21 Ιουνίου για να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, το ποσό της διανομής μερίσματος για τη χρήση 2023.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

31/05/24 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΜΑΡ

31/05/24 | Fitch – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

03/06/24 | S&P Global PMI τομέα Μεταποίησης Ελλάδας ΜΑΪ

07/06/24 | ΑΕΠ Α’ τριμήνου 2024 (προσωρινά στοιχεία)

10/06/24 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΑΠΡ & Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΜΑΪ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024

31/05/24 | Intralot, Austriacard Holdings

03/06/24 | Πλαστικά Θράκης

12/06/24 | LAMDA Development

28/06/24 | Attica Bank

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

31/05/24 | Ελλάκτωρ (ΤΓΣ), Profile (ΤΓΣ), Premia Properties (ΤΓΣ), Quality & Reliability (ΕΓΣ)

03/06/24 | Ευρωσύμβουλοι (ΤΓΣ), Orilina Properties (ΕΓΣ)

04/06/24 | Μυτιληναίος (ΤΓΣ)

06/06/24 | Ideal Holdings (ΤΓΣ), Cairo Mezz Plc (ΤΓΣ)

07/06/24 | Κέκροψ (ΤΓΣ)

10/06/24 | Galaxy Cosmos Mezz Plc (ΤΓΣ)

11/06/24 | Prodea Investments (ΤΓΣ), Performance (ΤΓΣ)

12/06/24 | ΑΒΑΞ (ΤΓΣ)

13/06/24 | Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΤΓΣ), Quest Συμμετοχών (ΤΓΣ), DIMAND (ΤΓΣ)

14/06/24 | Trade Estates (ΤΓΣ), Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ΤΓΣ), Interlife (ΤΓΣ)

17/06/24 | Loulis Food ((ΤΓΣ)

19/06/24 | Motor Oil (ΤΓΣ), Βιοκαρπέτ (ΤΓΣ), Ικτίνος (ΤΓΣ)

20/06/24 | Τέρνα Ενεργειακή (ΤΓΣ), AS Company (ΤΓΣ), ΕΛΤΟΝ (ΤΓΣ), Mevaco (ΤΓΣ)

21/06/24 | Fourlis (ΤΓΣ), Flexopack (ΤΓΣ)

26/06/24 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΓΣ)

27/06/24 | HELLENiQ ENERGY (ΤΓΣ), PPC (ΤΓΣ), LAMDA Development (ΤΓΣ), Elastron (ΤΓΣ), Space Hellas (ΤΓΣ)

28/06/24 | Πειραιώς Financial Holdings (ΤΓΣ), OTE (ΤΓΣ), Epsilon Net (ΤΓΣ), ΕΚΤΕΡ (ΤΓΣ), Frigoglass (ΤΓΣ)

02/07/24 | Intrakat (ΤΓΣ), ΚΡΙ-ΚΡΙ (ΤΓΣ)

03/07/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΤΓΣ)

04/07/24 | ΟΛΠ (ΤΓΣ), Alumil (ΤΓΣ), ΕΛΙΝΟΙΛ (ΤΓΣ)

05/07/24 | ΙΛΥΔΑ (ΤΓΣ), Sunrise Mezz PLC (ΤΓΣ), Phoenix Vega Mezz PLC (ΤΓΣ)

09/07/24 | Austriacard Holdings (ΤΓΣ), Lavipharm (ΤΓΣ)

10/07/24 | Attica Bank (ΤΓΣ)

11/07/24 | ΕΥΔΑΠ (ΤΓΣ)

19/07/24 | Quality & Reliability (ΤΓΣ)

23/07/24 | Eurobank Holdings (ΤΓΣ)

25/07/24 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΤΓΣ)

30/08/24 | Μπλε Κέδρος (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

03/06/24 | Πλαστικά Θράκης (υπολ. EUR 0,168896583), Καρέλιας (EUR 12,40)

04/06/24 | Profile Software

06/06/24 | Premia Properties

12/06/24 | BriQ Properties (EUR 0,1045)

14/06/24 | Prodea Investments (υπολ. EUR 0,137)

19/06/24 | Trade Estates

25/06/24 | Optima bank (EUR 0,44), Titan Cement (EUR 0,85), Ελληνικά Χρηματιστήρια (EUR 0,24), ΕλβαλΧαλκόρ (EUR 0,04), Βιοχάλκο (EUR 0,12), Cenergy (EUR 0,08), Quest Συμμετοχών (EUR 0,22), Intracom (EUR 0,05),  Intercontinental International

26/06/24 | Motor Oil (υπολ. EUR 1,40), Mytilineos (EUR 1,50), Fourlis (EUR 0,12)

01/07/24 | Loulis Food

02/07/24 | Flexopack

04/07/24 | OTE (EUR 0,71)

05/07/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ (EUR 0,02)

08/07/24 | Τέρνα Ενεργειακή (EUR 0,38), ΕΚΤΕΡ

10/07/24 | HELLENiQ ENERGY (υπολ. EUR 0,60), Jumbo (EUR 1,00), AS Company

16/07/24 | Austriacard Holdings, Epsilon Net

18/07/24 | ΙΛΥΔΑ (EUR 0,02)

22/07/24 | ΔΕΗ (EUR 0,25), ΕΥΔΑΠ (EUR 0,10), Space Hellas (EUR 0,16)

29/07/24 | ΟΛΠ (EUR 1,34), ΑΒΑΞ (EUR 0,03)

22/08/24 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (EUR 0,35)

02/09/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

11/09/24 | Μπλε Κέδρος

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

25/06/24 | ΟΠΑΠ (EUR 0,25)

02/07/24 | Intracom Holdings (EUR 0,07)

25/07/24 | Ideal Holdings (EUR 0,20)

28/08/24 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) – Noval Property

29/05/24-31/05/24 | Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

05/06/24 | Έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 31-05-2024.pdf