Ελλάδα

Στον τομέα της οικονομίας X.A.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και οι οικονομικές παράμετροι που συνεκτιμώνται στα ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανόμενου του Χρηματιστηρίου Αθηνών– αλλά όχι μόνον, καθώς δεν περιορίζεται στις μετοχές/αφορά στις αγορές κρατικών (και εταιρικών/ιδιωτικών) ομολόγων, στα συναλλαγματικά και όσα συνθέτουν ένα ευρύτερο-πολυσύνθετο πλαίσιο. Σε αυτό καλούνται να ενεργήσουν traders, vulture funds, επενδυτές και κάθε λογής εμπλεκόμενοι. Να δούμε τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας: CAC 40 στις 7.675,62 μονάδες -με μικρή διόρθωση 0,26% την Παρασκευή- αλλά με «ταμείο» 2,62% στην εβδομάδα. Λογικό το ελεγχόμενο profit taking της τελευταίας συνεδρίασης πριν την δεύτερη κάλπη.  Στις 18.475,45 ο DAX, συν 0,12% και 1,32% αντίστοιχα. Για το ΧΑ, τόσο η αξία συναλλαγών όσο το «κλείσιμο» παραπέμπουν σε επιφυλακή/αναμονή όσων είναι ενεργών στο «ρηχό» χρηματιστήριο μας. Τα 56,2 (!) εκατ. ευρώ, χαμηλότερος τζίρος του 2024 -όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης– άκρως ενδεικτικά. Οπως και το 0,33% για τον ΓΔ στις 1.440,52 μονάδες (στο συν 2,58% η εβδομαδιαία μεταβολή), όπως διαμορφώθηκε από το 0,78% για τον ΔΤΡ στις 1.277,31 μονάδες και το 0,42% για τον FTSE25 στις 3.517,04 μονάδες.
Σε Eurobank (2,132), ETE (8,064), Metlen (37,22), Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% (1,633), OTE (13,56) και Πειραιώς (3,66), ΟΠΑΠ (15,04), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,60), HelleniQ Energy ( 8,085), Motor Oil (23,06) οι 5+5 επιλογές όσων ήταν ενεργών την Παρασκευή. Επαναλαμβάνοντας τον τζίρο των μόλις 56,2 εκατ. όταν περί τα 60 εκατ. ευρώ ήταν ο μέσος όρος 4ημέρου (Δευτέρας-Πέμπτης) σε μόλις τρία χαρτιά (κυρίως τραπεζικά). Στα καθ’ ημάς, στο πως «διαβάζουν» οι ξένοι την εικόνα του ΧΑ, μας ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Στα επί μέρους, «κλείδωσε» η συμφωνία μετόχων για την Attica Bank -σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου– με την ίδια να αναφέρεται και στις κρίσιμες επαφές του SSM με τους τραπεζίτες στην Αθήνα. Τέλη Ιουλίου η έλευση των επιτελών του Επόπτη, καθώς συνεχίζεται η διανομή μερίσματος από τις συστημικές. Τετάρτη χωρίς το μέρισμα (0,063/μτχ) η Πειραιώς, αύριο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,38/μτχ) ακολουθούν Jumbo (1/ μτχ), HelleniQ Energy (0,60/μτχ). Τέλος, την Παρασκευή είναι η βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings- αξιολόγηση που δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

 

Στον επιχειρηματικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών (ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00%) στην Ελλάδα για να υποστηρίξει το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα έχει μια πιο ανθεκτική παροχή νερού  Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, η τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη της ΕΤΕπ, ΕΙΒ Advisory, θα βοηθήσει την ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00% να διαχειριστεί τους κλιματικούς κινδύνους, όπως η λειψυδρία, η ξηρασία και οι καύσωνες, καθώς εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων και λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών μήκους 14.500 χιλιομέτρων. Η συμφωνία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του InvestEU Advisory Hub και προβλέπει ότι οι υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας της ΕΤΕπ θα υποστηρίξουν την ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00% για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. “Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, διαθέτει υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες που είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κλιματικούς κινδύνους”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης. “Οι συμβουλευτικές μας υπηρεσίες, EIB Advisory, θα βοηθήσει την ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00% στην πραγματοποίηση δομημένων και στοχευμένων επενδύσεων με στόχο τη διασφάλιση του πολυτιμότερου πόρου από όλους – του νερού”. “Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε καθαρές και βιώσιμες λύσεις ύδρευσης και αποχέτευσης για όλους τους κατοίκους στην Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής. Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00% μαζί με την υποστήριξη της ΕΤΕπ, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο και να κάνουν τη διαφορά στην εξασφάλιση καθαρού νερού για όλους σε προσιτές τιμές”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ 0,00% Χάρης Σαχίνης. Η συμφωνία ενισχύει το ρόλο της ΕΤΕπ ως τράπεζας της ΕΕ για το κλίμα. Η οικοδόμηση συστημάτων ύδρευσης που είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτινων πόρων αποτελεί βασικό μέρος αυτού του ρόλου και, μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών της, η ΕΤΕπ δεσμεύεται να βοηθήσει τους τοπικούς εταίρους να ξεπεράσουν τα επενδυτικά εμπόδια και να διασφαλίσει ότι τα έργα που χρηματοδοτεί είναι τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς και την άμβλυνση των επενδυτικών κενών.

 

 

Διεθνείς Αγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την αναμενόμενη νίκη των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, σάρωσαν οι Εργατικοί στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, ενώ οι Συντηρητικοί εμφάνισαν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην ιστορία του κόμματος, αν και κατάφεραν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση. Στη Βουλή μπαίνει το κόμμα του Φάρατζ (ο οποίος εκλέγεται βουλευτής), όπως επίσης και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Κόρμπιν. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 517 μονάδες, o FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,86% στις 8.241 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 18.450 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,83% στις 7.695 μονάδες. Στο μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Η παραγωγή στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους. Η κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού κατέγραψε πτώση 5,9% τον Μάιο, ενώ ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε 5,2% σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή στη βιομηχανία εξαιρουμένων της ενέργειας και των κατασκευών συρρικνώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών διολίσθησε κατά 4,0%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,4% στα 87,79 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,6% στα 84,37 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 1% στα 2.393 δολ./oz. Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0825 δολ.

 

 

 

 

 

 

Η.Π.Α

Κέρδη στη Wall Street καθώς μπορεί η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ωστόσο ήταν περισσότερες από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 206.000 από 218.000 τον Μάιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 190.000. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% από 4% τον Μάιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,3% σε ετήσια βάση όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, κατέγραψε άνοδο 0,3%, επίσης όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% ή 67 μονάδες στις 39.375, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 5.567 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στις 18.352 μονάδες. Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,3%) και Walmart (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,7%) και Dow (-1,6%). Στην εβδομάδα, οι S&P 500 και Nasdaq κέρδισαν πάνω από 1,5% και 3,4% αντίστοιχα, πιάνοντας νέα ιστορικά υψηλά. Αντίστοιχα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,7%. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί και η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να εξισορροπείται μετά την «υπερθέρμανση» που ακολούθησε το τέλος της πανδημίας», ανέφερε η Fed την Παρασκευή σε έκθεση που ετοίμασε για το Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,28% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,62%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 0,7 % στα 86,86 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,5% στα 83,43 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1% στα 2.394δολ./oz. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0829 δολ.

 

 

 

 

 

ΑΣΙΑ

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά τις γαλλικές εκλογές, ενώ αναμένουν την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Κίνα αυτήν την εβδομάδα.
Με τους traders να είναι όλο και πιο σίγουροι για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αναμένουν τώρα την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που αναμένεται την Πέμπτη στις ΗΠΑ, για να εκτιμήσουν την πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,
Την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα, που εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσουν την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Εξάλλου, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Μαλαισίας θα ανακοινωθούν επίσης αυτή την εβδομάδα, αν και δεν αναμένονται αλλαγές. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,1%, κατά 0,14% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 40.970 μονάδες και κατά περίπου 0,1% ο Kospi στις 2.864 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε κατά 0,53% στις 2.934 μονάδες, κατά 0,69% ο ASX στις 7.768 μονάδες, και ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε πτώση 1,34% στις 17.561 μονάδες.

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο χρυσός μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ και πυροδότησαν προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed.  H τιμή του συμβολαίου του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 2.398 δολάρια ανά ουγκιά. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο.

 

 

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ 

 Ελαφρώς χαμηλότερα κινείται το ευρώ σήμερα Δευτέρα, αφού οι εκλογές στη Γαλλία έδειξαν αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, εν μέσω μιας απροσδόκητα ισχυρής παρουσίας της αριστερής συμμαχίας, γεγονός που προκάλεσε νέα αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Το ευρώ αλλάζει χέρια στο $1,082. Το δολάριο παρέμεινε σε πτωτική πορεία μετά τα απροσδόκητα ήπια στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο. Το γεν οδεύει προς την τρίτη ημέρα κερδών μετά την ανάκαμψη από το χαμηλό επίπεδο σχεδόν 38 ετών της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο. Η στερλίνα ανήλθε σε ανώτατο επίπεδο 3-1/2 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς το βρετανικό νόμισμα συνέχισε να σταθεροποιείται μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα, η οποία έθεσε τέρμα σε 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Η ισοτιμία στο $1,280.

 

 

 

 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Rating 10Y Bond Bank Spread vs Spread vs
Country S&P Yield Rate Bund T-Note Bank Rate
Switzerland AAA 0.665% 1.25% -186.8 bp -362.6 bp -58.5 bp
Japan A+ 1.086% 0.10% -144.7 bp -320.5 bp 98.6 bp
Taiwan AA+ 1.735% 2.00% -79.8 bp -255.6 bp -26.5 bp
China A+ 2.298% 3.45% -23.5 bp -199.3 bp -115.2 bp
Sweden AAA 2.299% 3.75% -23.4 bp -199.2 bp -145.1 bp
Germany AAA 2.533% 4.25% 0.0 bp -175.8 bp -171.7 bp
Denmark AAA 2.562% 3.35% 2.9 bp -172.9 bp -78.8 bp
Netherlands AAA 2.855% 4.25% 32.2 bp -143.6 bp -139.5 bp
Ireland AA 2.924% 4.25% 39.1 bp -136.7 bp -132.6 bp
Finland AA+ 3.019% 4.25% 48.6 bp -127.2 bp -123.1 bp
Austria AA+ 3.070% 4.25% 53.7 bp -122.1 bp -118.0 bp
Belgium AA 3.158% 4.25% 62.5 bp -113.3 bp -109.2 bp
Portugal A- 3.173% 4.25% 64.0 bp -111.8 bp -107.7 bp
South Korea AA 3.205% 3.50% 67.2 bp -108.6 bp -29.5 bp
Singapore AAA 3.208% 3.42% 67.5 bp -108.3 bp -21.2 bp
France AA- 3.212% 4.25% 67.9 bp -107.9 bp -103.8 bp
Cyprus BBB+ 3.331% 4.25% 79.8 bp -96.0 bp -91.9 bp
Hong Kong AA+ 3.459% 5.75% 92.6 bp -83.2 bp -229.1 bp
Canada AAA 3.527% 4.75% 99.4 bp -76.4 bp -122.3 bp
Greece BBB- 3.659% 4.25% 112.6 bp -63.2 bp -59.1 bp

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή  οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εβδομαδιαία Ενημέρωση 01-07-2024 – 08-07-2024. pdf