Ελλάδα
Στον τομέα της οικονομίας Χ.Α.
Με θετικό πρόσημο για τα ευρωπαϊκά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρνητικό για την Wall Street η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Με άνοδο 4,66% στις 23.447,59 μονάδες για τον DAX, με 1,48% στις 8.197,67 για τον CAC 40 και με 1,22% στις 1.627,36 για τον Γενικό Δείκτη έναντι διόρθωσης 3,63% στις 5.738,52 για τον S&P 500. Σε φάση καμπής η εγχώρια αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο κινητήριο μοχλό της ανόδου, ελκύοντας άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των εισροών. Στις 1.540,72 ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο σε όλες τις χρονικές σειρές. Από εβδομαδιαία- με 3,26%- μηνιαία- με 9,35%- με 19,81% από αρχή έτους. Στα ίδια διαστήματα, για τον FTSE 25 στις 3.997,27 η μεταβολή είναι, επίσης, θετική αλλά ηπιότερη. Κατά 1,39%/εβδομάδα, 5,18%/μήνα και 11,95% από αρχή έτους. Κοινός τόπος στην κοινότητα πως η κατάσταση στο πολιτικό μέτωπο επηρεάζει και το επιχειρηματικό/επενδυτικό -προσώρας διαχειρίσιμη- διευκολύνοντας τους long να είναι ενεργοί την προηγούμενη εβδομάδα. Εύλογη η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναστρέψει το κλίμα (ενδεικτική η ανάρτηση εβδομαδιαίας ανασκόπησης) μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά της. Ανάλογη προφανώς θα είναι η στάση των παραγόντων της αγοράς, είτε προς την ενίσχυση -είτε προς τη μείωση της συμμετοχής τους. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον θα έχει η αξιολόγηση από τη Moody’s την προσεχή Παρασκευή, με διακριτές κάποιες περιορισμένης έκτασης θέσεις προεξόφλησης (ενός θετικού ενδεχομένου) αν και στην κοινότητα κυριαρχεί η εκτίμηση πως ο οίκος αξιολόγησης θα τηρήσει «ουδέτερη στάση». Σε ρυθμό οικονομικών αποτελεσμάτων, διεργασιών στο παρασκήνιο, επιχειρηματικών εξελίξεων η κοινότητα «τιμολογεί» ανάλογα και επιβραβεύει αντίστοιχα. Περισσότερες οι μετοχές του δείκτη με θετικό «ταμείο» την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μαγιά για περαιτέρω άνοδο κατά περίπτωση. Οι 5 μετοχές με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή ήταν Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% (5,37%), Cenergy Holdings (5,24%), Εθνική (5,11%), EΛΛΑΚΤΩΡ (4,89%), Πειραιώς (3,68%). Σημαντικός ο ρόλος και της ρευστότητας, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να την αναφέρει ως «καύσιμο» για επιχειρηματικές συμφωνίες, με τα deals να λειτουργούν ενισχυτικά για τους long. Πράγματι, κυοφορούμενες συνεργασίες, θα μπορούσε-όπως φάνηκε τελευταία στην περίπτωση της Ideal-OAK Hill Advisors να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μόχλευσης.
Στον επιχειρηματικό τομέα
Η επίτευξη λειτουργικών κερδών που ξεπέρασαν το guidance του εισηγμένου ομίλου, η κατακόρυφη υποχώρηση του καθαρού της δανεισμού και οι προβλέψεις για ακόμη καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2025 ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η Cenergy. Ειδικότερα, το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 272,1 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τόσο την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (213,8 εκατ.) όσο και το ανώτατο όριο του guidance το οποίο είχε δημοσιοποιήσει η εισηγμένη (245-265 εκατ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από 73 στα 139,4 εκατ. ευρώ (σχεδόν όλα λειτουργικά, καθώς τα κέρδη από την αποτίμηση των μετάλλων συνεισέφεραν μόλις στα τέσσερα εκατ. ευρώ). Εξίσου σημαντικό στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν η βύθιση του καθαρού δανεισμού από τα 378 στα 152 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA να περιορίζεται μόλις στο 0,56. Ειδικότερα, πέρα από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε το περυσινό φθινόπωρο, η λειτουργική κερδοφορία του 2024 ήταν τόσο μεγάλη, έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 259 εκατ. ευρώ (217 εκατ. στα καλώδια και 41 εκατ. στους σωλήνες χάλυβα) και μάλιστα να περισσέψουν και λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (9,40 ευρώ) και τα αποτελέσματα του 2024, ο τίτλος διαπραγματεύεται με P/E 14,3, υψηλότερα από τη λογιστική του αξία (P/BV 2,81) και με δείκτη μερισματικής απόδοσης 1,5% (θα προταθεί η διανομή 0,14 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι αυξημένο κατά 75% σε σχέση με πέρυσι, αλλά που αντιστοιχεί μόλις στο 21,3% των περυσινών καθαρών κερδών). Οι δείκτες αυτοί εμφανίζονται ελκυστικότεροι με βάση το guidance του ομίλου για το 2025, καθώς η διοίκηση αναφέρεται σε προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 300 και 330 εκατ. ευρώ (μεταξύ +10% και +21% σε σχέση με πέρυσι), με δεδομένα ότι μεταξύ άλλων: α) Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία θα διπλασιαστεί σταδιακά μέσα στη χρονιά, μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος κατά την προηγούμενη διετία, β) Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (3,44 δισ. ευρώ). Τέλος, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι παρά την κατασκευή της μονάδας παραγωγής χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ, οι φετινές επενδύσεις θα είναι αρκετά χαμηλότερες των αντίστοιχων περυσινών (π.χ. έχει ολοκληρωθεί ο διπλασιασμός του capacity στην Κορινθία) και αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για ένα προσαρμοσμένο EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ, δημιουργεί την προσδοκία για περαιτέρω αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού. Προφανώς, αυτή η εικόνα αφήνει μεγάλα περιθώρια για την ανάληψη και άλλων επενδυτικών projects από τον εισηγμένο όμιλο, στον βαθμό που αυτά κριθούν ως συμφέροντα.
Διεθνείς Αγορές
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος 0,6% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με τις μετοχές του αμυντικού τομέα να παραμένουν στο προσκήνιο. Κέρδη και σε Λονδίνο, Παρίσι. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Σε υψηλότερα επίπεδα, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας για τις κινήσεις του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κινούνται το πρωί της Δευτέρας οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακή άνοδο 0,1%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κινείται 0,6% υψηλότερα, με μοχλό τον αμυντικό τομέα, για μια ακόμη συνεδρίαση. Άνοδος 0,5% για τον γαλλικό CAC 40, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύεται 0,2%. Μικρή άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού, στα 2.914 δολάρια την ουγκιά ενώ άνοδο καταγράφει και η πετρελαϊκή τιμή, στα 67,15 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
Η.Π.Α
Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο 4,32% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο. Κέρδη στη Wall Street μετά την διαβεβαίωση του Τζέρομ Πάουελ ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,5% ή 222 μονάδες στις 42.801, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 5.770 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στις 18.196 μονάδες. Σημειώνεται ότι παρά τη σημερινή άνοδο, οι δείκτες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο. Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+4,5%) και Verizon (+4%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-3,1%) και Walmart (-3%). Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να περιμένει να δει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των πολιτικών του Τραμπ προτού πραγματοποιήσει νέα κίνηση για τα επιτόκια. Τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επισήμανε ότι δεν πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα σε μια σειρά απογοητευτικών μετρήσεων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο μεταξύ, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά λιγότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 151.000 από 125.000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 160.000. Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε οριακά υψηλότερα στο 4,1% από 4% ένα μήνα νωρίτερα. Επιπλέον οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών μετά τις νέες απειλές Τραμπ στον Καναδά για ανταποδοτικούς δασμούς σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ξυλεία ακόμα και σήμερα. Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,32% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,01%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 1,5% στα 70,50 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 67,18 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 2.916 δολ./oz. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0842 δολ.
ΑΣΙΑ
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησε με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών τον Φεβρουάριο. Αρνείται ο Τραμπ να προβλέψει αν οι δασμοί του θα οδηγήσουν σε ύφεση στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα να προστίθενται στις ανησυχίες για την ανάπτυξη εν μέσω εξασθένισης της αμερικανικής οικονομίας και κλιμάκωσης του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Όπως μεταδίδει το Reuters, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Κίνα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών τον Φεβρουάριο, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού επεκτάθηκε για 30ό συνεχή μήνα. Το Πεκίνο υποσχέθηκε περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της κατανάλωσης και την προώθηση της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη κατά την έναρξη των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου που διαρκούν έως την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News την Κυριακή αρνήθηκε να προβλέψει αν οι δασμοί του στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό θα οδηγήσουν σε ύφεση στις ΗΠΑ. Έτσι, συντηρείται η αβεβαιότητα γύρω από τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου και τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της υπερδύναμης. Όπως σημειώνει το Reuters, οι επενδυτές παρακολουθούσαν ιδιαίτερα τις μετοχές των κατασκευαστών χάλυβα εν όψει των αμερικανικών δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίοι θα ξεκινήσουν αυτή την Τετάρτη. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε 0,94%, ο Hang Seng κατέγραφε απώλειες 2,03% στις 23.31 μονάδες, ο Shanghai Composite 0,52% στις 3.355 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Nikkei ενισχύεται 0,4% στις 37.036 μονάδες, ο Nifty κατά 0,31% στις 22.622 μονάδες, ο Kospi κατά 0,31% στις 2.571 μονάδες και κατά 0,18% ο ASX στις 7.962 μονάδες.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Κέρδη 1,5% στα 70,5 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το συμβόλαιο του πετρελαίου Brent. Υψηλότερα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο Brent την Παρασκευή μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 1,5% στα 70,5 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού σημείωσε άνοδο 1,02% στα 67,04 δολάρια το βαρέλι.
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
Ενισχύεται 0,7%, στο 1,086 δολάριο. Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας, που αλλάζουν τα δεδομένα, συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 16 ετών ολοκληρώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας, που αλλάζουν τα δεδομένα, συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Την ίδια ώρα, το δολάριο κυμαίνεται κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα. Το ευρώ ενισχύεται 0,7%, στο 1,086 δολάριο. Το δολάριο χάνει 0,3%, στα 147,51 γεν ανά δολάριο. Η στερλίνα υψηλότερα 0,3%, στο 1,292 δολάριο. Το ευρώ κερδίζει 0,4%, στα 160,24 γεν ανά ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,5%, στα 103,67. Ο δείκτης δολαρίου των ΗΠΑ βρίσκεται σε πορεία για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από εκείνη της 4ης Νοεμβρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές. Το ευρώ, από την άλλη πλευρά, θα σημειώσει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από τον Μάρτιο του 2009.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Αποποίηση Ευθύνης
Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.
Εβδομαδιαία ενημέρωση 03-03-2025 – 10-03-2025