Ελλάδα
Στον τομέα της οικονομίας X.A.
Για το ΧΑ η υπέρβαση των σημαντικών 1.450 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, επιτεύχθηκε παρά την ελεγχόμενη διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο και τη μερική κατοχύρωση θέσεων σε blue chips. Στις 1.273,83 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες 0,27%, στις 3.535,31 με μικρή άνοδο 0,52% ο FTSE25. Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 100,2 εκατ (+23,1%), οριακά πάνω από το όριο των 100 δισ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων. Μία καλή εβδομάδα, παρά τις αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών/εισηγμένων, καθώς λειτούργησαν αντισταθμιστικά ΤΙΤΑΝ Cement International στα 30,95 ευρώ-με 7,28% εβδομαδιαία απόδοση-, Lamda Development στα 7,43 (6,14%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,54 (5,16%), ΟΠΑΠ στα 15,70 (4,39%), ΔΕΗ στα 11,75 (4,26%), OTE στα 14,10 (3,98%), AEGEAN στα 12,10 (3,15%), ΔΑΑ στα 7,986 (2,54%) κ.α. Στον τραπεζικό κλάδο, διαφοροποίηση μεταξύ Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% (1,68), Πειραιώς (3,728) και Eurobank (2,096), Εθνική (7,87) με διακριτή τη μετακύληση θέσεων προς την πρώτη 2άδα. Από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας, η μεταφορά ρευστότητας προς μετοχές που είχαν υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα. Από τα τραπεζικά χαρτιά, η εβδομάδα “ανήκε” στην Αlpha Bank- με την HSBC να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 3 από τα 2,30 ευρώ, διατηρώντας σύσταση για “αγορά”. Στον δείκτη FTSE4Good εντάσσεται η TCI– με αποτίμηση στα 2,424 δισ. πιθανότατα θα επανέλθει στον MSCI Greece Standard μέσα στο 2024- με στόχο τα 11,4 ευρώ ξεκίνησε την κάλυψη της Lamda Development η ΑΧΙΑ, στα θεμελιώδη και τεχνικά σημεία του ΟΠΑΠ εστίαζε ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Μετοχή με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες- 6,15%- της Jumbo (συνδυαστικά λόγω αποκοπής μερίσματος και υποβάθμισης της πρόβλεψης για τα μεγέθη του 2024). Στα 25,34 ευρώ η μετοχή, παραμένει με σύσταση αγοράς η Citi. Περιορισμένη αλλά διακριτή η στροφή μέρους εγχώριων επενδυτών προς επιλεγμένα mid/small caps. Lavipharm (0,92), Intralot (1,276), ΑΔΜΗΕ (2,31), Optima Bank (12,02), EXAE (4,87), Ideal Holdings (6,02) αλλά και Κέκρωψ (1,50), Ιατρικό (1,65), Space (6,80) κ.α με θετικό “ταμείο” στην εβδομάδα. Παράλληλα και στις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, καθώς τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά- και ο χρόνος που τα κρατικά ομόλογα είναι “εκτεθειμένα” στον κίνδυνο νέων sell off αρκετός. Την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, “ραντεβού τον Σεπτέμβριο” δίνουν τα μέλη του δ.σ για το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων.
Στον επιχειρηματικό τομέα.
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το «κλείσιμο» της διώρυγας του Σουέζ, παρότι αρχικά έφερε προσωρινό χαρακτήρα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα πιθανότατα ακόμα και μετά τις εκλογές στην Αμερική, επισημαίνει η JumboΜΠΕΛΑ 0,00% σε ανακοίνωσή της. Η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, προσομοιάζει, σε πολλά επίπεδα, με την πανδημική κρίση με το μεταφορικό κόστος να έχει εκτοξευθεί και με τον χρόνο παραλαβής αγαθών και εμπορευμάτων να έχει διπλασιαστεί. O Όμιλος JUMBO αρνείται να μετακυλήσει το βάρος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η στρατηγική παραμένει ξεκάθαρη. Ο Όμιλος JUMBO δεν προτίθεται να φορτώσει και συνεπώς να προσφέρει – συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιστραφεί κάποια στιγμή στο τέλος του 2024 ή το 2025.
Το JUMBO επιλέγει πάντα προϊόντα που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες των καταναλωτών, συνεχίζει η εισηγμένη. Μεταξύ του διλήμματος για την επιλογή ενός προϊόντος που εμπεριέχει το κόστος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενός άλλου του οποίου το κόστος είναι διαχειρίσιμο ή μπορεί να απορροφηθεί, η JumboΜΠΕΛΑ 0,00% θα επιλέγει σταθερά το δεύτερο. Η στρατηγική αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της JumboΜΠΕΛΑ 0,00% στις αγορές που δραστηριοποιείται παρά την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα, η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου JUMBO, αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών του 2024, τίθεται στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%, λαμβάνοντας υπόψη: την πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους (+8%), τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων και την μετάθεση του ανοίγματος της Timisoara 2 στη Ρουμανία για αρχές του 2025. Στην περίπτωση που οι παρούσες συνθήκες χειροτερεύσουν κάτι που λογικά αναμένεται εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί στο +4% με την κερδοφορία να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2023. Η JUMBO θα συνεχίσει να ενημερώνει εγκαίρως τους μετόχους – συνεταίρους της για κάθε εξέλιξη, καταλήγει.
Διεθνείς Αγορές
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς στο μικροσκόπιο των επενδυτών παγκοσμίως βρέθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά 0,88% και έκλεισε στις 524 μονάδες. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κέρδισε 1,15%, ο FTSE 100 του Λονδίνου 0,36%, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,27%, ενώ Μαδρίτη και Μιλάνο σημείωσαν άνοδο 0,76% και 0,72% αντίστοιχα. Σε επίπεδο κλάδων, οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο 0,59%, με την Ericsson να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κερδισμένους, αφού ανέφερε μικρότερη μείωση εσόδων το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές τεχνολογίας ανέτρεψαν τις προηγούμενες απώλειες για να κλείσουν 1,73% υψηλότερα. Η αντίδραση στις ιστορικές εκλογές στη Γαλλία και στη Βρετανία κυριάρχησε στην αρχή της εβδομάδας, αλλά στη συνέχεια η προσοχή μετακινήθηκε στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ οι επενδυτές στρέφονται από το Magnificent Seven στο εύρος της υπόλοιπης αγοράς. Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρησή της που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου. Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ένδειξη 2,6% του Μαΐου. Οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή. Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2,6% ετησίως και στο 0,2% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος μειώθηκε στο 3% ετησίως, από 3,3% τον Μάιο. Σε συνδυασμό με τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, αυξάνονται σε πάνω από 90% οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, η σεζόν των κερδών δεύτερου τριμήνου ξεκινά. Μαζί με τα αποτελέσματα της Ericsson, και η Norwegian Air παρουσίασε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για την περίοδο. Στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν κέρδη οι μεγάλες τράπεζες. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,05% στα 85,44 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI ανηφορίζει 0,12% στα 82,72 δολάρια. Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,17% στα 2.417 δολ./oz. Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει μικρή άνοδο 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,090 δολ. Ενισχύθηκαν ελαφρώς οι αποδόσεις των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.
Η.Π.Α
Άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, με τους S&P 500 και Dow Jones να σκαρφαλώνουν σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και ενώ ο τραπεζικός τομέας βρέθηκε στο «κόκκινο». Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,62% στις 40.000,9 μονάδες, πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο ρεκόρ των 39. 908 μονάδων που είχε σημειώσει στις 15 Μαϊου. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 18.398 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,55% στις 5.615 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Dow Jones άγγιξε τις 40.253 μονάδες και ο S&P 500 τις 5.653 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 1%. O δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 πραγματοποίησε ράλι για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, πραγματοποιώντας άλμα 1,4%. «Το rotation προς τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται και αυτό γενικά αποτελεί καλό σημάδι» δήλωσε αναλυτής στο Reuters. Οι τράπεζες ξεκίνησαν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Η μετοχή της Wells Fargo βούλιαξε 5,97% αφού η τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν κατώτερα των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της JP Morgan υποχώρησε 1,2%, παρότι η τράπεζα σημείωσε έσοδα υψηλότερα από τις προσδοκίες, λόγω αύξησης των προμηθειών επενδυτικής τραπεζικής. Η μετοχή της Citi σημείωσε πτώση 1,8%, παρά το άλμα στα κέρδη της. Η μέτρηση του πληθωρισμού χονδρικής ήταν ελαφρώς υψηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσει την αισιοδοξία από την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή χθες, που αύξησε τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο S&P έκλεισε 0,88% χαμηλότερα και ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε 1,95%, χάνοντας ένα σερί επτά ημερών, στη χειρότερη μέρα τους από τις 30 Απριλίου. Οι επενδυτές πούλησαν τους κορυφαίους της Big Tech σε μια σημαντική εναλλαγή για την αγορά, ρίχνοντας τη Nvidia χαμηλότερα κατά 5,6% (σήμερα ξανακερδίζει +2,5%) και τη Meta σε πτώση 4,1% (σήμερα συνεχίζει να βουτά 1,3%). Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 0,1% στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολίσθησε 0,1% στα 2.419 δολάρια ανά ουγκιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν, του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε 1 μονάδα βάσης χαμηλότερα στο 4,19%.
ΑΣΙΑ
Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον κινεζικό ΑΕΠ αλλά και την «επόμενη μέρα» της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τα futures των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούσαν και το δολάριο κινούνταν σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η επίθεση κατά του Τραμπ καθιστά πιο πιθανή τη νίκη του, ενώ παράλληλα εισάγει ένα εντελώς νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η οικονομία «έτρεξε» με 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό χαμηλότερο από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,1%, αλλά και χαμηλότερο από το 5,3% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας για τον Ιούνιο ήταν επίσης χαμηλότερες του αναμενόμενου, σημειώνοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκιών 3,3% και έναντι του 3,7% τον Μάιο. Ο Shanghai Composite κινούνταν 0,11% υψηλότερα στις 2.974 μονάδες και κατά 0,55% ο ASX στις 8.003 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng σημείωνε απώλειες 1,4% στις 18.038 μονάδες και 0,2% ο Kospi στις 2.851 μονάδες. Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού διολίσθησε 0,1% στα 2.419 δολάρια ανά ουγκιά.
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και την Παρασκευή έναντι του δολαρίου το γεν, εν μέσω ενδείξεων ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νομισματική παρέμβαση 22 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε ώς και 1% έναντι του γεν την Παρασκευή με την ισοτιμία να υποχωρεί στο χαμηλό μήνα των 157,3 γεν το δολάριο.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Αποποίηση Ευθύνης
Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.