23 Οκτωβρίου 2018 Ημερήσια ενημέρωση

   
 
   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2018


ΔΕΙΚΤΕΣ

ΤΙΜΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Χ.Α.

626,61

+0,29%

Dow Jones

25.317,41

-0,50%

DAX

11.524,34

-0,26%

CAC 40

5.053,31

-0,62%

ΝIKKEI

22.614,82

+0,37%

ΧΡΥΣΟΣ

1.228,56

 

EUR/USD

1,14589

 

ΧΑ: Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που δίνει πλεονέκτημα στους short το ΧΑ με το... ζόρι, ανέκτησε ένα 0,29% στις 626,11 με υψηλό ημέρας 6 μονάδες υψηλότερα. Ο δε τραπεζικός κλάδος από τις 480,76 διαμορφώθηκε σχεδόν 5 μονάδες χαμηλότερα, ενώ και για τον FTSE25 οι αρχικές 1.671 μετριάσθηκαν στις 1.656 μονάδες. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θέτει από σήμερα σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ρευστοποιούν το 35,5% των Attica Stores οι τράπεζες. Στην τμηματική ρευστοποίηση των ενεχυριασμένων ποσοστών (10%- 25,5%) στην Αττικά Πολυκαταστήματα προχωρούν οι τράπεζες. Το ύψος της αποτίμησης. Αύξηση συμμετοχής διεκδικούν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας. Στην άμεση ρευστοποίηση του ενεχύρου που διαθέτουν στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως εξασφάλιση δανείων που έχουν χορηγηθεί στη Folli Follie προχωρούν οι πιστώτριες τράπεζες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

X.A: Στα blue chips βγήκαν και εχθές ρευστοποιήσεις, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ κ.α. ένδειξη πως ορισμένα funds σε κάθε ανοδική... αναλαμπή μειώνουν θέσεις τους. Το πιθανότερο γιατί μεσομακροπρόθεσμα γράφουν υψηλότατες υπεραξίες και επειδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησης των αγορών διεθνώς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά η εκτίμηση της στήλης εδώ και καιρό είναι με τους πωλητές τόσο για τα ξένα χρηματιστήρια, όσο και για το ΧΑ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Ενδεχόμενη σημαντικότερη διόρθωση στην Νέα Υόρκη θα... σπρώξει σε επικίνδυνη κατηφόρα την Φρανκφούρτη, το Παρίσι και σχεδόν με βεβαιότητα θα παρασύρει χαμηλότερα και την Αθήνα

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


 EE: Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά την αρχική άνοδο με ώθηση από το «άλμα» 4,09% στο κινεζικό χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το κινεζικό χρηματιστήριο κινήθηκε για δεύτερη μέρα ανοδικά μετά τις διαβεβαιώσεις για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με αφορμή τη μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Κίνα. Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δηλώνει ότι είναι δεσμευμένο να μειώσει το δομικό έλλειμμα αλλά η απόφαση να σπάσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019 είναι «απαραίτητη». Παράλληλα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να επεκτείνει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 και το 2021. Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 6% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η αεροπορική Ryanair στο β’ τρίμηνο και συγκεκριμένα στα 841,5 εκατ. ευρώ έναντι 895,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 359 μονάδες.

ΗΠΑ: Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκε η Wall Street. Ειδικότερα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Hasbro καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,93 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στο 1,57 δισ. δολ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 2,23 δολ. και έσοδα στα στο 1,71 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησε η Halliburton. Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 50 σεντς ανά μετοχή από 42 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 6,17 δισ. από 5,44 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 49 σεντς και έσοδα 6,1 δισ. Στην Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,5% ή 127 μονάδες στις 25.317, ο S&P σημείωσε τέταρτη σερί πτώση, τούτη τη φορά κατά 0,43% στις 2.755 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 7.468 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,4%) και Microsoft (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-2,5%) και Intel (-2,4%).

ΑΣΙΑ: Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο των απωλειών της Wall Street, με το κλίμα να επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και τη διπλωματική απομόνωση της Σαουδικής Αραβίας λόγω της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ξεκαθάρισε χθες στην Ευρώπη πως δεν αλλάζει το σχέδιό της για τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει την απάντησή της η Κομισιόν. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο δείκτης Nikkei καταγράφει απώλειες 2,35% στις 22.087 μονάδες.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Πτώση για δεύτερη διαδοχική μέρα σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,32%, του 7ετούς στο 3,97% και του 5ετούς ομολόγου στο 3,36%. Παράλληλα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 3,47%. Αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκε και το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού στο 0,45%. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου σημειώνει άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 3,18%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η κινεζική εταιρία τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας OnePlus προχώρησε στην ίδρυση των πρώτων γραφείων της στην Ισπανία, με κεντρικό στόχο την αύξηση των πωλήσεών της. “Η εταιρία λειτουργεί στην Ισπανία με τοπικά γραφεία, αλλά και με μία ομάδα συνεργατών, ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στους Ισπανούς χρήστες και να τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία τεχνολογίας, με δεδομένη την τελευταία εξέλιξη στα κινητά τηλέφωνα, επί τη βάσει της καινοτομίας και της προστιθέμενης αξίας,” ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση της εταιρίας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κινεζική εταιρία προγραμματίζει τον διπλασιασμό των πωλήσεών της, τον επόμενο χρόνο στην αγορά της Ισπανίας.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός τη Δευτέρα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 0,3% στα 1.224,6 δολάρια ανά ουγκιά.Την Παρασκευή είχε κλείσει με πτώση 0,1%. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι κινήθηκε 0,4% χαμηλότερα στα 14,587 δολάρια ανά ουγκιά. Εν τω μεταξύ, οριακή άνοδο σημείωσε το αργό πετρέλαιο τη Δευτέρα, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 0,1% στα 69,36 δολάρια το βαρέλι.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Νέες πιέσεις ασκούνται στο ευρώ καθώς η Ιταλία επιμένει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το 2019 παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δηλώνει ότι είναι δεσμευμένο να μειώσει το δομικό έλλειμμα αλλά η απόφαση να σπάσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019 είναι «απαραίτητη». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να επεκτείνει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 και το 2021. Το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1476 δολ. από 1,1514 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,2% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 112,77 γεν από 112,53 την Παρασκευή. Επιπλέον, η στερλίνα κινείται χαμηλότερα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2964 δολ. από 1,3066 την προηγούμενη εβδομάδα.---------------------

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

 

 

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :