Εβδομαδιαία επισκόπηση 09/07/2018 - 16/07/2018

 Στον τομέα της οικονομίας: Στο στόχαστρο καταχρηστικές συμπεριφορές traders με τις ΝΟΜΕ. Σε επιτήρηση βάζει τη δημοπρασία της Τετάρτης η ΡΑΕ. Εκκίνησε διαδικασία προκαταρκτικής διερεύνησης. Στοιχεία για αδικαιολόγητες εξαγωγές από προηγούμενες δημοπρασίες. Ανησυχία για υψηλές τιμές και κερδοσκοπικές συμπεριφορές. Υπό τη στενή εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) μπαίνει η μεθαυριανή δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει βάσιμες υποψίες, λένε πληροφορίες, για κινήσεις παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγήσουν σε κατάχρηση των ΝΟΜΕ, με σκοπό την απόκτηση ποσοτήτων, τις οποίες στη συνέχεια θα εξάγουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη η ΡΑΕ έχει στείλει επιστολές σε εταιρίες προμήθειας και traders που συμμετείχαν στις προηγούμενες δημοπρασίες, διερευνώντας σε προκαταρκτικό στάδιο τη χρήση των ποσοτήτων που απέκτησαν.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές. Με μικρό προβάδισμα οι long, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η προσοχή στα μη τραπεζικά blue chips. Η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25. Τα βλέμματα και στην πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Αρχή εβδομάδας με τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν να ξεχωρίζει σήμερα και μία σειρά ομίλων να ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου να δίνουν τον τόνο από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, φτάνοντας στην Αθήνα. Από τις 761,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 2.023,50 ο FTSE25 και από τις 848 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τους long να έχουν ένα μικρό προβάδισμα μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής που άφησε... υποσχέσεις.

  

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι, την ώρα που η Κίνα πραγματοποιεί συζητήσεις με την ΕΕ για νέες εμπορικές συμφωνίες, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο Τραμπ χαρακτήρισε «εχθρό» την ΕΕ σε ότι αφορά τον εμπόριο.Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% υψηλότερα στις 385 μονάδες, στις 7.663 μονάδες σταθεροποιείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, χαμηλότερα κατά 0,1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.424 μονάδες και 0,1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

 

 

 

 

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να επανέρχεται πάνω από τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα και τον Nasdaq να συνεχίζει σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο Dow Jones εμφάνισε άνοδο 0,37% στις 25.018 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,03% υψηλότερα στις 7.825 μονάδες. Ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,11% στις 2.801 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.  Πτωτικά κινήθηκε και ο τίτλος της JP Morgan, μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών, που πάντως διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Ειδικότερα, τα κέρδη ανήλθαν στα 8,32 δισ. δολάρια ή 2,29 δολάρια ανά μετοχή, το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, από 7,03 δισ. δολάρια ή 1,82 δολάρια ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.

 

 Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,82%, ενώ του 30ετούς τίτλου διολίσθησε στο 2,933%. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ το κόστος δανεισμού της Γαλλίας και του Βελγίου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου διολίσθησε στο 0,26%. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού τίτλου υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 0,62% και του γαλλικού στο 0,61%.

 

 

 

 

Σε χαμηλότερο επίπεδο τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία, την ώρα που παραμένουν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδειξαν πως η Κινεζική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% το β’ τρίμηνο, έναντι του 6,8% το α’ τρίμηνο, ενώ βραδύτερη του αναμενόμενου ήταν η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,3%, απώλειες 0,8% για τον Shanghai Composite στις 2.809 μονάδες και 0,8% για τον CSI στις 3.464 μονάδες, κατά 0,4% υποχωρεί ο δείκτης ASX στις 6.325 μονάδες, κατά 0,47% ο δείκτης Kospi στις 2.300 μονάδες και κατά 0,32% ο δείκτης Hang Seng στις 28.434 μονάδες. Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο του Τόκο παραμένει σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

 

 

 To δολάριο κατέγραψε οριακή άνοδο την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα περίπου 0,9% υψηλότερα. Ο δείκτης ICE US Dollar Index, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, ανήλθε στις 94.829 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Για την εβδομάδα, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,9%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 15 Ιουνίου. Το γεν υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου. Σε αρνητικό έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος κινήθηκε το ευρώ και το γουάν.

 

 

 

Απώλειες 0,7% σημειώνει η στερλίνα σήμερα φτάνοντας σε χαμηλό 1-1/2 εβδομάδων, καθώς η άνοδος του δολαρίου και τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά το νόμισμα. Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, εξήγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στο πρωινό trading, στο Λονδίνο, η στερλίνα υποχωρεί στο $1,3118, στο πιο χαμηλό της σημείο από τις 3 Ιουλίου. Το ευρώ υποχωρεί 0,4% στο 1,1625 δολάριο, ενώ ο δείκτης δολαρίου με ημερήσια κέρδη 0,3% φτάνει στα 95,16. Σε σχέση με το γεν, το δολάριο κερδίζει 0,2% και αλλάζει χέρια στα 112,70 γεν.

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :