Εβδομαδιαία επισκόπηση 05/08/2019 - 12/08/2019

Στον τομέα της οικονομίας: X.A: Με απώλειες 11% στην εβδομάδα οι τράπεζες. Με τον τζίρο να καθηλώνεται μόλις στα 35,5 εκατ. ευρώ (ο χαμηλότερος 72 συνεδριάσεων) η εγχώρια αγορά οπισθοχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με αυξημένες τις πιθανότητες νέας εκλογικής αναμέτρησης, επανέφεραν τις ανησυχίες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό, ενώ επιστροφή των πωλητών σημειώνεται και στην Αγορά ομολόγων και κυρίως στα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα: Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή. Σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, υπέγραψε η Μυτιληναίος προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp

Μασούτης: Υποχώρησε η κερδοφορία το 2018. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Μασούτης είχε σε λειτουργία 330 καταστήματα (292 καταστήματα λιανικής, 16 καταστήματα κατηγορίας Grand, 22 καταστήματα Cash & Carry). Υποχώρηση της κερδοφορίας της, λόγω της αύξησης των εξόδων που έφερε, στο ξεκίνημά της, η επέκταση στην Αθήνα, εμφάνισε στην οικονομική χρήση 2018 η αλυσίδα super market Μασούτης, με τη διοίκησή της να θέτει ως στόχο για τη φετινή χρονιά την (επ)άνοδο των EBITDA σε επίπεδα άνω των 50 εκατ. ευρώ

 

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το θετικό τους άνοιγμα, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην σινοαμερικανική εμπορική διένεξη αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ο δείκτης Stoxx 600 σταθεροποιείται στις 371 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,27% στις 7.234 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,3% στις 5.311 μονάδες, ο ισπανικός IBEX κατά 0,4% στις 8.722 μονάδες,  ο δείκτης DAX κινείται μεταξύ "πράσινου" και "κόκκινου" στις 11.696 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTMIB στις 20.330 μονάδες.

 

 

 

 

 

Πτώση σημείωσε η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν είναι έτοιμος να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,34% ή 90 μονάδες στις 26.287, ο S&P σημείωσε πτώση 0,66% στις 2.918 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 7.959 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο Dow Jones έχασε 0,8%, ο S&P 0,5& και ο Nasdaq 0,6%. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+1,6%) και Merck & Co (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-2,5%) και Intel (-2,1%).

 

 

 

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις σινοαμερικανικές εμπορικές εντάσεις, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε οριακή μεταβολή ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύονταν κατά 0,44% στις 20.684 μονάδες.

 

 

 

 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε από το υψηλό πέντε εβδομάδων την Δευτέρα μετά την απόφαση της Fitch να αφήσει αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας παρά την προοπτική πρόωρων εκλογών. Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την Ιταλία στην βαθμίδα 'BBB' και αρνητικές τις προοπτικές της λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού ρίσκου μετά και τη νέα κυβερνητική κρίση. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 1,75% από το υψηλό 1,83% της Παρασκευής. Υποχώρηση 7-9 μονάδες βάσης σημείωσαν οι αποδόσεις και των υπολοίπων ιταλικών ομολόγων.Στο 2,13% το yield του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 1,78% του 7ετούς και στο 1,21% του 5ετούς


 

 

 

 Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για την εξέλιξη του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, που έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση της προοπτικής για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.Τα futures του Brent υποχωρούν κατά 0,72% στα 58,11 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1,25% στα 53,82 δολάρια.

 

 

 

 

Τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία ε συνδυασμό με τους φόβους για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit έριξαν το βράδυ τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών έναντι του ευρώ. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,27% έναντι του δολαρίου στα 1,2067 δολάρια και κατά 0,53% έναντι του ευρώ στις 92,60 πέννες. Κατά 0,2% υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, στα 1,1176 δολάρια.

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :